Chelsea

Chelsea är en av de ikoniska Premier League-lagen i engelsk fotboll. År ut och år in har de tampats om herraväldet över ligan och är en av de fyra lagen som ingår i vad man kallar The Big Four, tillsammans med Manchester United, Arsenal och Liverpool.

Klubbens historia sträcker sig ända tillbaka till början av 1900-talet, 1905 för att vara exakt. Det lustiga med Chelseas grundande är att det faktiskt fanns en ledig arena att spela på, men inget lag. Och arenan var så klart Stamford Bridge och laget har spelat där ända sedan starten. De som då hade köpt arenan beslöt sig helt enkelt för att bilda ett lag. Föga kunde de nog ana den framgång laget till slut skulle komma att ha.

Medan det dröjde till ända till säsongen 1954/55 innan Chelseas första ligamästartitel har de sedan dess tagit titeln fem gånger till. Alla dessa fem har dock skett mellan 2004/05 och 2016/17. Vilket har lett till att Chelsea biljetter alltid är åtråvärda då de alltid förväntas prestera och har många trogna fans som är snabb på att plocka upp många av dem.

Den ursprungliga ägaren av Chelsea, Gus Mears ägde laget fram till sin död 1912. Ägandet tog över av hans ättlingar ända fram till 1982 då Ken Bates köpte klubben från Brian Mears för den ståtliga summan av 1 pund. Vilket skulle visa sig vara ett ganska bra pris med tanke på att den ryska miljadären Roman Abramovich köpte strax över hälften av aktierna, inkluderat Bates 29,5 %, för 30 miljoner pund. Abramovich har ägt klubben ända sedan dessa och har gjort den till, enligt den senaste beräkningen av Forbes, den sjunde mest värdefulla fotbollsklubben i hela världen. Under säsongen 2016/17 drog Chelsea in mer pengar än alla utom sju andra klubbar i världen med hela 428 miljoner euro.

Klubben har idag fans världen över. Och medan de må ha missat chansen att få delta i årets start av UEFA Champions League, kommer alla fans att vänta spänt på nästa säsong av Premier League när de äntligen får se sitt favoritlag spela igen.