En annan sida av fotbollen

När du hör ordet fotboll tänker du kanske på stora matcher, världsstjärnor och dramatik. Det gör vi också men idag tänkte vi titta lite närmare på en annan, men minst lika viktigt del av fotbollen. Supportrarna.

Oavsett om det handlar om ett lag i division 4 eller på högsta internationella nivå så finns de där och stöttar sitt lag. Att supportrarna är en otroligt viktig del av fotbollen kan de flesta skriva under på. De bidrar med stämning och intäkter till klubbarna. Utan de skulle inte fotbollen finnas.

Tyvärr får de också ibland en hel del negativ publicitet. Detta är så klart tråkigt men också någonting som de flesta fotbollssupportrar tar avstånd ifrån. Med tanke på hur mycket matcher som spelas året om, jorden runt så är det inte så många matcher som slutar i bråk.

Supporterkulturen är för många en enda stor gemenskap. Man träffar vänner, hejar på sitt lag och skapar mäktiga tifon som visas upp på lagets hemmamatcher.

Klubbens tröja är för många supportrar en viktig symbol som man med stolthet tar på sig. Det kan därför vara väldigt kontroversiellt om klubben gör för stora ändringar på tröjan. Klubbar med en anrik historia har ofta supportrar som tycker att tröjan bör se ut som den alltid gjort. Även i tv-spelvärlden händer det att fotbollströjor blir uppmärksammade för sin design.

Oavsett vilket lag du håller på kan vi nog enas om att fotbollen vore väldigt fattig utan sina supportrar. Matcherna skulle tappa i intensitet och läkarna skulle eka sorgligt tomma. Så varför inte bidra till stämningen och se ditt favoritlags nästa match på plats. Den stämning du hjälper till att bygga upp på läktaren är en upplevelse i sig.

Alla som är eller har varit en inbiten supporter av någon sport vet dock vilken emotionell bergochdalbana det kan vara beroende på hur det går i ligan. Många har bland annat fått uppleva spänningen av se sitt lag kvalificera till allsvenskan eller besvikelsen av att sitt lag blir nedflyttat till superettan.

Men att vara en sann supporter är att vara där för både de bra och dåliga stunderna. Alla kan så klart bli frustrerad när ett lag, en spelare eller en tränare inte når upp till förväntningarna. Och en hel del av oss har nog uttryckt detta ganska starkt privat eller offentligt och sedan kanske ångrat hur vi hanterade situationen. Att stötta ett lag är inte alltid lätt, men vi gör vad vi gör för sporten och laget vi älskar. Och som vi alla vet bygger ju motgångar karaktär. Den som aldrig förlorat vet inte riktigt hur det är att vinna.