Vad händer i svensk fotboll 2016?

Nu drar Allsvenskan 2016 igång. Fotbollen såg ett tag ut att bli jämbördig med ishockeyn i popularitet, men de senaste säsongerna har Allsvenskan haft en stadig ökning av publiksnittet. 2015 hade Allsvenskan nästan 10 000 åskådare i snitt, medan SHL stått kvar och till och med minskat en aning i popularitet och 2015 hade 6000 åskådare i snitt.

shutterstock_331552265

Med den allsvenska premiären just avklarad har vi redan fått en ny publikfavorit: med rolig och offensiv fotboll chockade Östersund FK genom att nå 1-1 mot Hammarby på deras hemmaplan. Stor profil var förre PSG-spelaren Fouad Bachirou, som var den som låg bakom mycket av Östersunds fantasirika spel. Var det här bara en första lyckträff eller kan Östersund fortsätta att överraska? Det är svårt att säga, men många inom fotbollssverige var imponerade och tror att Östersund har stora möjligheter att etablera sig som allsvenskt lag. Hur det går får vi se, men hur ser det ut annars, vilka blir de stora spelarprofilerna i Allsvenskan i år?

Här är några av de namn som det främst talas om:
Rasmus Elm, Kalmar FF
Paulinho, BK Häcken
Markus Rosenberg, Malmö FF
Emir Kujovic, IFK Norrköping
Thomas Rogne, IFK Göteborg
Ebenezer Ofori, AIK
Viktor Claesson, Elfsborg
Oskar Lewicki, Malmö FF
Enoch Kofi Adu, Malmö FF
Mads Albæk, IFK Göteborg

Rasmus Elm fick fjolårets säsong förstörd på grund av magproblem, men i år ska Kalmarspelaren kunna spela på sin maximala kapacitet igen, vilket gör att många förväntar sig Elm som kanske den största profilen under säsongen.

Fotbolls-EM i Frankrike 2016

Det svenska fotbollslandslaget laddar just nu inför Fotbolls-EM i Frankrike, där naturligtvis Zlatan Ibrahimovic blir vår absoluta nyckelspelare. Men det som kanske främst diskuteras är Erik Hamrén: efter en längre period av kritik bestämde sig Hamrén för att avgå som förbundskapten så snart EM är över. Hur det kommer att påverka stämningen och spelet är svårt att säga. Kommer spelarna att spela utan hjärta eller kommer de istället att sluta upp bakom Erik för att ge honom en snygg avslutning på tiden i landslaget?